donderdag 12 augustus 2010

Nederlands patroon "Circle of Friends" vierkant.

Het is me gelukt. Het patroon van "Circle of Friends" is vertaald in het Nederlands (zie ook mijn vorige bericht).
Om het te testen heb ik eerst zelf nog een vierkant gehaakt:


Je kunt dit vierkant natuurlijk ook in 1 kleur maken. Dan kan je de kleurwissel achterwege laten.
Over de kleurwissel: Als er staat "wissel van kleur" knip je de draad waar je mee bezig bent af op 15 - 20 cm. Houdt de draad aan de achterkant van het werk. Dan moet je nog een halve vaste maken met de nieuwe kleur. Laat van die draad ook een stukje van 15 - 20 cm aan de achterkant hangen. Als het vierkant af is kan je ze netjes aan de achterkant wegwerken.


Haak 6 lossen, maak een halve vaste in de eerste losse zodat je een ring hebt.

1e toer: 4 lossen (=1e dubbele stokje), haak 15 dubbele stokjes in de ring, wissel van kleur, haak een halve vaste boven op de 4 lossen waar je mee begon in deze toer, 1 losse, keer je werkstuk.

2e toer: 1 vaste in dezelfde steek waar je net de halve vaste hebt gemaakt, 1 dubbel stokje in dezelfde steek, (1 vaste en 1 dubbel stokje) in elke van de volgende 15 dubbele stokjes, wissel van kleur, eindig met een halve vaste op de vaste waar je begonnen bent in deze toer, 1 losse, keer je werkstuk.

3e toer: 1 vaste in dezelfde steek waar je net de halve vaste hebt gemaakt, (3 lossen, sla dubbel stokje over, vaste in volgende vaste) 15 x, 3 lossen, eindig met een halve vaste in de eerste vaste waar je begonnen bent in deze toer (je hebt nu 16  3-lossenboogjes gemaakt).

4e toer: ga met een halve vaste naar de eerstvolgende 3-lossenboog, haak 3 lossen (= 1e stokje), haak 2 stokjes in dezelfde lossenboog, (3 stokjes in de volgende 3-lossenboog) 15 x (je hebt nu 48 stokjes), wissel van kleur, eindig met een halve vaste boven op de 3 lossen waar je begonnen bent in deze toer, 1 losse, keer je werk.

5e toer: 1 vaste in dezelfde steek waar je net een halve vaste hebt gemaakt, 1 dubbel stokje in het volgende stokje, (1 vaste in het volgende stokje, 1 dubbelstokje in het volgende stokje) 23 x, wissel van kleur, eindig met een halve vaste in de eerste vaste van de toer, 1 losse, keer je werk.

6e toer: 1 vaste in dezelfde steek waar je net een halve vaste hebt gemaakt, (3 lossen, sla het dubbele stokje over, 1 vaste in de volgende vaste) 23 x, 3 lossen, eindig met een halve vaste in de eerste vaste van deze toer (je hebt nu 24  3-lossenboogjes gemaakt).

7e toer: ga met een halve vaste naar het eerste 3-lossenboogje, 3 lossen (= 1e stokje) haak nog 2 stokjes in dezelfde 3-lossenboog, * (3vasten in de volgende 3-lossenboog) 3 x, 3 stokjes in de volgende 3-lossenboog, 5 dubbele stokjes in de volgende 3-lossenboog, 3 stokjes in de volgende 3-lossenboog *. Herhaal van * tot * nog 2 maal, (3 vasten in de volgende 3-lossenboog) 3x, 3 stokjes in de volgende 3-lossenboog, 5 dubbele stokjes in de volgende 3-lossenboog, wissel van kleur, eindig met een halve vaste boven op de 3 lossen waar je mee begonnen bent in deze toer (je hebt nu 80 steken), 1 losse, keer je werk.

8e toer: 1 vaste in het eerste dubbele stokje, dubbel stokje in het volgende dubbele stokje,  (vaste, dubbel stokje, vaste) in het volgende dubbele stokje (je hebt een hoek gemaakt), * (dubbel stokje in de volgende steek, vaste in de volgende steek) 9 x, dubbel stokje in de volgende steek, (vaste, dubbelstokje, vaste) in de volgende steek (hoek) *. Herhaal van * tot * 2 maal, (dubbel stokje in de volgende steek, vaste in de volgende steek) 8 x, dubbel stokje in de volgende steek (je hebt nu 88 steken), wissel van kleur, eindig met een halve vaste in de eerste vaste van deze toer, 1 losse, keer je werk.

9e toer: haak in elke steek een vaste, op ieder dubbel stokje in de hoek haak je 3 vasten, eindig met een halve vaste in de eerste vaste van deze toer (je hebt 96 steken).

Hecht af en werk alle draadjes weg aan de achterkant.


Als iets niet klopt of je hebt een vraag, laat het me weten.
Veel plezier met dit haakwerk!

Het originele patroon, ontworpen door Priscilla Hewitt, vind je HIER!

♥ Karin ♥