donderdag 6 juni 2013

Babydekentje voor Casper

Een nieuw babydekentje.
Gemaakt voor onze lieve buren, die een zoon/broertje hebben gekregen.


Het dekentje meet ongeveer 75 cm x 90 cm,
 is gehaakt met Paris van Drops
  en je hebt er 650 gram van nodig.
Dat is het totale gewicht, wat het per kleur is, is lastig aan te geven.
Je hebt haaknaald 5 en haaknaald 5,5 nodig.

Wat betreft af- en aanhechten, kijk naar de methode, die ik
HIER bij de tips beschrijf.

Patroon:

Met haaknaald 5 mm
1e toer: Haak 4 lossen (= beginring en 1 stokje), haak 11 stokjes in de 1e losse (= 12 steken)

2e toer: Haak 3 lossen (= 1e stokje), haak een stokje in dezelfde steek, haak in elke volgende steek 2 stokjes (= 24 steken) Hecht af zoals op mijn blog beschreven.

3e toer: Hecht een nieuwe kleur aan volgens de methode genoemd in mijn tip. Haak 1 stokje, 2 stokjes in de volgende steek, * 1 stokje in volgende steek, 2 stokjes in volgende steek *.  Herhaal van * tot * tot je rond bent,  sluit met een halve vaste boven op het 1e stokje (= 36 steken)

4e toer: Haak 3 lossen (= 1e stokje), 1 stokje in volgende steek, 2 stokjes in volgende steek, *1 stokje in volgende steek, 1 stokje in volgende steek, 2 stokjes in volgende steek* Herhaal van * tot * tot je rond bent (= 48 steken) Hecht af zoals op mijn blog beschreven.

5e toer: Hecht een nieuwe kleur aan. Haak op elke steek een vaste, sluit met een halve vaste boven op de 1e vaste.

6e toer: Haak 1 losse, haak in dezelfde steek een vaste, haak in elk van de volgende 6 steken 1 vaste,  *haak in de volgende steek een half stokje, in de volgende steek 1 stokje, in de volgende steek 3 stokjes (= hoekje), in de volgende steek 1 stokje, in volgende steek een half stokjes, in elk van de volgende 7 steken 1 vaste * Herhaal van * tot * tot je rond bent en sluit met een halve vaste boven op de 1e vaste.

7e toer: Haak 1 losse, begin in dezelfde steek met * haak in elk van de volgende 7 steken 1 vaste, haak in de volgende steek een half stokje, in de volgende steek 1 stokje, in de volgende steek 1 stokje, in de volgende steek 3 stokjes (= hoekje), in volgende steek 1 stokje, in volgende steek 1 stokje, in volgende steek een half stokje *.  Herhaal van * tot * tot je rond bent en sluit met een halve vaste boven op de 1e vaste.

8e toer:  Haak 1 losse, haak in dezelfde steek een vaste, haak in elke steek een vaste, waarbij je in de hoekjes (op de middelste van de 3 stokjes, waarmee je in de vorige toer het hoekje maakte) 3 vasten haakt.
Hecht af.



Op de buitenste rand van de cirkel haak je met haaknaald 5,5 een extra randje. Je neemt hiervoor dus een iets grotere haaknaald, want het mag niet te strak worden, dan zou je haakwerk kunnen gaan trekken/bobbelen. Je houdt het haakwerk met de goede kant voor je, de draad aan de achterkant. Steek tussen 2 stokjes (vlak onder de vaste van toer 5) in het gaatje je naald naar achteren en trek de draad op, je haakt daarna tussen elk stokje, langs de rand van de cirkel een ketting van lossen, met steeds het haakwerk ertussen, je krijgt zo een opgehaakte cirkel van lossen, die dus vast zit op je haakwerk. Eindig in de steek waar je begon.  Knip de draad op 10 cm aan de achterkant af en trek ‘m naar de voorkant. Steek  de draad over de laatst gehaakte lus weer naar de achterkant. Trek het draadje van de 1e steek neer de bovenkant en steek de draad over de lus van de laatste steek, maar wel in hetzelfde gaatje, naar achteren. Als het goed is zie je nu bijna niet waar de cirkel begint en eindigt.


Haak 12 vierkanten en block ze mooi vierkant en plat.
Ze worden 4 x 3 aan elkaar gehaakt.
Daarvoor ga je als volgt te werk:
Begin zoals aanhechtmethode op mijn blog.
Neem een nieuwe kleur en begin # in  de middelste van 3 hoekvasten: (2 stokjes samengehaakt,  3 lossen,  2 stokjes samengehaakt), *1 losse, 1 steek overslaan,  2 stokjes samengehaakt *. Herhaal van * tot * 7x, dan ben je bij de hoek. # Je herhaalt dit alles vanaf # tot # tot je rond bent en sluit met een halve vaste op de 1e samengehaakte stokjes. Hecht af.
Neem je 2e vierkant en haak een zijde als in de vorige regel beschreven. In de hoek haak je 2 stokjes samen, haak 1 losse, pak je 1e vierkant erbij en haakt weer een losse, maar dan om de 3 lossenboog van dat 1e vierkant, haak 1 losse en haak 2 stokjes samen in dezelfde hoek als daarnet van vierkant 2, haak 1 losse, maar om de volgende 1-losse boog van vierkant 1, sla 1 steek over op vierkant 2 en haak 2 stokjes samen.                                                                                                                                   
Okeeeee, het is best lastig te omschrijven. Je haakt dus eigenlijk hetzelfde als bij vierkant 1, maar nu gebruik je de lossen om te verbinden met het 1e vierkant. In de hoek haak je dus 2 stokjes samen, 1 losse, dan 1 losse om de hoek van het vorige vierkant, 1 losse en weer 2 samengehaakte stokjes in dezelfde steek als daarnet.


Ik hoop dat je het begrijpt en zo de 12 vierkanten aan elkaar kunt haken.

Haak met dezelfde kleur nog een rand om de hele deken: 2 samengehaakte stokjes in de opening, 1 losse, 2 samengehaakte stokjes in volgende opening, 1 losse enz enz. In de hoek  haak je (2 samengehaakte stokjes, 3 lossen, 2 samengehaakte stokjes).
Daarna kan je nog met een aantal kleuren extra randen er omheen haken (zoals ik net beschreef)
om de maat te krijgen, die je wenst.

Veel succes!


Voor het lieve zusje van de prachtige baby heb ik een poncho gehaakt:


 

Het patroon hiervan vind je bij

Blijf aan de haak!    

Photobucket